Bir süredir aklımda olan İnternet Günlükleri serisinin ilk örneğini geç de olsa yayımlamanın yorgunluğu ve keyfi içindeyim. ‘Pazartesi’den ‘Pazar’a (sosyal ağlar, bloglar ve mobil uygulamalar da dahil) internetin geneliyle ilgili gelişmelere dair notlarımı listeleyeceğim İnternet Günlüklerini her pazartesi sabah 09.00’da yayında olacak şekilde hazır etmeyi planlıyorum. İlerleyen günlerde listede, asıl alanım edebiyat ve büyük tutkum fotoğrafla ilgili daha fazla not paylaşmaya çalışacağım. İnternet Günlüğü 2015/50, 07 – 13 Aralık 2015 arasını kapsamaktadır.
- Blog yazarlarının en çok kullandığı (aynı zamanda e-vren günlüğü’nün de) içerik yönetim sistemi WordPress, 13 yıllık tarihinin en büyük yeniliğini gerçekleştirdi: WordPress Desktop! Bundan böyle bloglar bir web tarayıcısına ihtiyaç duyulmadan WordPress’in Windows ve Mac uyumlu masaüstü programı üzerinden yönetilebilecek.
- Adını jaz müzisyeni Clifford Brown’dan alan 4.4 “Clifford” sürümünü de yayımlayan WordPress artık mobile daha uygun ve daha rahat içerik gömebilme özgürlüğü sunuyor.
- Blog Yazarları Çalıştayı’nda sosyal medya görgüsünün nasıl kazandırılacağını konuşmaya vakit bulamamıştık. Belki 15-30 yaş arasındaki gençler Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği‘nin Edirne’deki Sosyal Medya Okuryazarlığı Eğitmen Eğitimi‘ne katılmaya vakit bulur. Yaşım tutsa ben kesin başvururdum. Bütün masrafların Habitat tarafından karşılandığı eğitime son başvuru tarihi 15 Aralık 2015 saat 20.00
- IAB Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması Gemius Ekim 2015 verilerine göre Türkiye’de en çok ziyaret edilen yerli site milliyet.com.tr. Daha da ilginci video paylaşım devi YouTube, söz konusu listede Google ve Facebook‘tan sonra üçüncü sırada gelen milliyet.com.tr’nin hemen altında yer alıyor.
- Sosyal medya fenomeni yarışma olarak sıkça dillendirilen BigBrother Türkiye, 28 Kasım’daki ilk bölümü de dahil reytinglerde ilk 10’da yer alamıyor. Yayımlandığı ilk gün 14. sırada yer alan BigBrother Türkiye’nin izlenme oranı ikinci haftanın sonunda da düşmeye devam ederek 16. sıraya geriledi.
- Son günlerde en çok dikkatimi çeken uygulama Mekan Asistanı oldu. Facebook ve cep telefonu ile kayıt yapılabilen Mekan Asistanı sadece Whatsapp üzerinden hizmet veriyor. Bu sebeple ben uygulanamadan faydalanamasam da özellikle İstanbul’da yaşayanların 7/24 ücretsiz mekan asistanlığı hizmeti veren bu uygulamayı seveceğini düşünüyorum.
- 9 bin 95 fotoğraf arasından seçilen 2015’in en güzel İstanbul fotoğrafı Sinan Gül imzasını taşıyor. Başrolde Galata Kulesi’nin olmasına ayrıca sevindim.
- Facebook, çevrim dışı döneme geçiyor. Bundan böyle Facebook kullanıcıları, internetin zayıf çektiği ya da metro, tünel gibi internet erişiminin olmadığı yerlerde yorum, beğeni ve mesajlaşma özelliklerini kullanmaya devam edebilecek. Nasıl mı?
- Güvenlik önlemlerini artıran Facebook, Facebook Android uygulamasını kullananların belli bir süre işlem yapmaması durumunda hesaplarından çıkışını sağlayacak. Gerekli ayarlamalar Facebook Android uygulamasının Facebook Yardım Merkezi’nde.
- Reklam gösterimi konusunda Facebook’un izinden giden Twitter, siteye giriş yapmadan gelen 500 milyon kullanıcıya daha fazla reklam göstermeye hazırlanıyor.
- Twitter, reklam gelirlerini artırma yolunda yeni adımlar atarken Interactive Advertising Bureau Avrupa merkezi ile IHS’nin ortaklaşa yaptığı “Avrupa Ekonomisinde Dijital Reklamcılığın Yeri” araştırması 1.4 milyon kişinin dijital reklamlardan ekmek yediğini ortaya çıkardı.
- ‘İnternetim hızlı klavyem daha da hızlı’ diyorsan 2016 Türkiye İnternet Klâvye Şampiyonası’nın kayıtları 31 Aralık 2015 tarihine kadar devam ediyor.
- Sosyal Medya Derneği‘nin organize ettiği söyleşide Said Ercan, Sosyal Medya ve Algı Yönetimi‘ni anlattı.
- Binlerce gencimiz LYS-YGS’de sıfır çekedursun elin Yapay Zekası, tabi tutulduğu üniversite giriş sınavından Japonya’daki 441 özel ve 33 devlet üniversitesine girebilecek kadar yüksek puan almayı başardı. En başarılı olduğu bölümse tarih ;)
- Dijital Hayat Sertifa Programı‘nın ayrıntılarını görünce insanın Marmara Belediyeler Birliği’ne üye bir belediyenin çalışanı olası geliyor.
Bloglar
- Çoğunluk ‘Bloglardan nasıl para kazanılır?’ sorusuna yanıt arayadursun Timur Demir, “İş Bulmada Blog Yazarlığının Avantajı”nı yazdı.
- Sabri Safa Paksu ve Funda Güleç Yalçın “Blog Yazarları Çalıştayı” ile ilgili değerlendirmelerini paylaştı.
- Selçuk Kara, Natro Blog‘da çevrim içi kimlik avı Phishing‘in ne olduğunu ve ondan nasıl korunulacağını yazdı.
İnternet Günlüğü ile ilgili önerilerinizi ve eleştirilerinizi lütfen benimle paylaşın.
Evren’i Sosyal Ağlarda Takip E+