21 – 27 Mart 2016 tarihlerini kapsayan internet günlüğü, bu haftaki alt başlığının ilhamını Funda Güleç Yalçın’ın bloğundaki yazısından aldı. Yeniliklere olduğu kadar vedalara ve yasaklamalara da ev sahipliği yapan internetin blog ayağında dikkatimi çeken ayrıntıysa birçok blogda karşıma çıkan “Son sözler” kısmı oldu. Günlüklere sığmayacak derinlikteki internet okyanusundan bu haftaki notlarımla sizi baş başa bırakıyorum:
- Online canlı yayın uygulaması YouNow‘a erişim, 24 Mart 2016 tarihinde mahkeme kararıyla engellendi. YouNow üzerinden terör propagandası yapıldığı için erişime engellendiği iddia ediliyor. (Bu yazıyı yazdığım sırada uygulama hâlâ açılmıyordu.)
- Facebook, Yeni Şafak‘ın takipçi sayısı 10 milyonu bulan Facebook sayfasını kapattı. BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan da “Facebook, Yeni Şafak kararını gözden geçirsin.” açıklamasında bulundu.
- Girdiği bilgisayarlardaki dosyaları şifreleyen virüs CryptoLocker, yeniden gündemde. Üstelik arka planda CPU tüketimini tamamıyla kullanan ve Bitcoin üretimine destek veren yeni özellikleriyle.
- [Uygulama] Bilgisayar başında gün boyu hangi sitelere girdiğinizi, hangi sitede ne kadar vakit harcadığınızı ölçmek istiyor; özellikle işiniz için bunu raporlamak istiyorsanız Escape, RescueTime, Manictime, Be Limitless, Quality Time (Akıllı telefonlar için), timeStats, Toggl Button, Time Relic, Time Doctor ve DeskTime uygulamalarından herhangi birini deneyebilirsiniz.
- [Uygulama] Gmail ile gönderdiğiniz e-postaların sizin isteğinizle otomatik olarak silinmesini ister miydiniz? Chrome eklentisi olan Dmail ile karşı taraf okumadan veya okuduktan sonra e-postanızı silmek (daha doğrusu geri çekmek) sizin elinizde.
- [Uygulama] Tasarıma ilgi duyanlar için dünyanın en iyi tasarım bloglarını tek bir yerden takip edilmesini sağlayan Design Blogs uygulaması Sabri Safa Paksu imzasını taşıyor.
- Geçen haftanın ilk günü metrobüse binenler inecekleri durağa ne kadar kaldığını görmek için ekrana baktıklarında “Ekber was here” yazısıyla karşılaştı. Aynı saatlerde İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (İETT) internet sitesi de hacklendi.
- Sosyal medyada paylaşılan fotoğrafların gerçekte hangi olaya ait olduğunu bulmanın iki yolu var. İlki Google Images. Diğeri de Tineye.
- “Birkaç yıl sonra internet gazeteciliği karşısında basılı gazete diye bir şey kalmayacak” denilirken kağıttan dijitale hızlı bir geçiş yapan Radikal gazetesinin internet sitesi radikal.com.tr, Mart sonu itibarıyla kapanıyor. Aynı akıbet, Radikal Blog için de geçerli.
- Kahveyi seviyoruz, sosyal medyayı da öyle. Peki sürekli kullandığımız sosyal ağları, kahve ile anlatmak isteseydik ne olurdu? Bunun en güzel örneğini Cemil Hayri Durgun, pazarlamasyon‘da verdi.
Etkinlik | Edebiyat
- Kadıköy Belediyesi, 52. Kütüphaneler Haftası kapsamında 29 Mart – 03 Nisan 2016 tarihleri arasında Cemal Süreya Çocuk Etüt Merkezi, Caddebostan Kültür Merkezi, İnteraktif Çocuk Kütüphanesi, Tasarım Atölyesi Kadıköy, TESAK, Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi ve Kemal Tahir Halk Kütüphanesi’nde çeşitli etkinlikler düzenliyor.
- Salt Galata da 52. Kütüphaneler Haftası için 29 Mart – 3 Nisan 2016 tarihlerini kapsayan “Kütüphanelerde Maker Hareketi” adıyla bir dizi etkinliğe yer veriyor.
- Lübnan asıllı Fransız yazar Amin Maalouf’un son kitabı “Les désorientés”, Yapı Kredi Yayınları (YKY) tarafından “Doğu’dan Uzakta” ismiyle yayımlandı. Kitabın çevirisi Ali Berktay tarafından yapıldı.
- İş Sanat‘ta 4 Nisan 2016 Pazartesi saat 20.30’da Gurbet Yavrum Garba Düşmektir – Cemal Süreya Şiir Dinletisi düzenleniyor. Etkinliğe katılım ücretsiz.
- Doğuş Üniversitesi Acıbadem Yerleşkesi, 30 Nisan 2016 tarihinde pazarlama dünyasının önemli isimlerine ev sahipliği yapacak. Marketing Meetup etkinliğine katılım ücretsiz ancak öncesinde online kayıt olmak gerekiyor.
- Uluslararası Girişimciler Derneği, 6-7 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul yerleşkesinde 2. IPFYE Business Forum‘unu düzenliyor. Forum kapsamında üniversiteli girişimcilerin yatırımcılarla ortak bir network ağı içinde buluşturulması hedefleniyor.
- 8. İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali, ‘Şehir ve Sesler’ temasıyla 8-15 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul’da 12-15 Mayıs 2016 tarihlerinde de İzmir’de düzenlenecek.
- 1. [n]Beyin Bilimkurgu Öykü Yarışması için son başvuru tarihi 1 Haziran 2016. Sonuçların 16 Temmuz 2016 tarihinde açıklanacağı yarışmanın değerlendirme jürisinde Altay Öktem, Barış Müstecaplıoğlu, Murat Menteş, Kadir Aydemir ve Gündüz Öğüt bulunuyor.
- Çukurova Edebiyatçılar Derneği (ÇED) tarafından düzenlenen 9. Orhan Kemal Öykü Yarışması için başvurular başladı. Seçici kurulunda Alper Akçam, Vecdi Çıracıoğlu ve Zafer Doruk’un yer aldığı yarışmaya son katılım tarihi 30 Haziran 2016.
interneti BLOGLAR kurtaracak
- Bu hafta okuduğum en güzel yazılardan biri Poyraz Şahin‘e ait. 2009 yılından beri blog yazarlığı yapan ve bu zaman zarfında 1000’i aşkın yazı yazan Şahin, bu süreçte öğrendiklerini harika bir yazıda 8 maddeyle özetledi.
- Haftanın diğer bir yazısı da Funda Güleç Yalçın imzasını taşıyor: Sosyal Medya ve Geleceğimiz.
- Blog yazarlarını da yakından ilgilendiren bir durum var: Google Algoritması. Bloglarınızın Google aramalarında üst sıralara çıkmasını belirleyen Pigeon, Hummingbird, Penguin ve Panda güncellemeleri nelerdir; ne işe yararlar merak ediyorsanız cevabı en anlaşılır biçimde BlogHocam‘da.
- Kaç tip blog yazarı vardır? Cem Karakuş, 21 tip blog yazarı sıralıyor; peki siz bunlardan hangisisiniz?
- Sinan Ata, iş arayan veya iş görüşmesine gitmeye hazırlananlara altın değerinde “Başvuru ve Mülakat Tavsiyeleri“nde bulunuyor. Kesin bir dille de uyarıyor: Linkedin profilinizi geliştirin; şaka değil!
- Ozan Başer, Blog Nasıl Popüler Olur? sorusunun yanıtının arandığı yazısında popüler blogların ortak özelliklerini sıraladı.
- Blog yazarlarının doğrudan ürün deneyimlerini paylaşmalarını önemsiyorum. Bunun son örneklerinden biri de Enes İlhan‘ın Dsmart deneyimi. Dsmart aboneliği düşünüyorsanız beşki fikriniz değişebilir.
- Evde kocaman bir dosyam var; içinde bazı özel anlardan kalan küçük hatıraları saklıyorum. Kompulsif Biriktirme bozukluğu bende de var mı emin değilim çünkü daha da evdeki fazlalıklardan kurtulmaya çalıştığım bir dönemden geçiyorum. Bu konuya nereden mi geldim? Fırat Demirel‘in “Kompulsif Biriktirme (Dispozofobi) Nedir?” yazısını okuyunca aklıma geldi.
- Bir sabah kalktınız Google, blogspot’u kapatmış (Facebook, FriendFeed’i kapatmıştı.); WordPress çökmüş; Medium yazılarınızı silmiş (Flickr, bir kullanıcısının bütün fotoğraf arşivini yanlışlıkla -üstelik geri dönüşümsüz olarak- silmişti) ve dijital günlüğünüz, hatıralarınız, emekleriniz bir anda yok olmuş. Olmaz olmaz demeyin; blog yedeği almanın önemini Gökhan Tekin‘den dinleyin.
- ‘Dijital Dönüşüm‘e ilgi duyuyorsanız Kamil Mehmet Özkan, bu kavramı daha iyi anlamını sağlayacak kitapları Dijital Dönüşüm Kütüphanesi 1 ve Dijital Dönüşüm Kütüphanesi 2 yazılarında sıraladı.
- İçerik kraldır, kral olmasına da “O işler öyle kolay olmuyor.” diyorlar; doğru diyorlar.
- Twitter takipçi sayınızın azlığından yakınıyorsanız Oğuz Veli Yavaş, 5 değil 10 değil tam 50 adımda Twitter takipçi sayısını artırmanın mümkün olduğunu yazdı.
- Radikal gazetesinin internet sitesi radikal.com.tr’nin de kapanmasıyla ilgili Yekta Kopan blogunda bir yazı yazdı: Artık bize ayrılan ‘com.tr’nin de sonuna geldik.
Video
- Orhan Pamuk‘un 2009 yılında piyasaya çıkan Masumiyet Müzesi romanı, İstanbul Beyoğlu’nda 2012 yılında açılan Masumiyet Müzesi‘ne ilham oldu. O ilhamın peşinde koşan Yönetmen Grant Gee’nin Masumiyet Müzesi ekseninde çektiği Hatıraların Masumiyeti “Orhan Pamuk’un Müzesi ve İstanbul” filmi 25 Mart 2016 tarihinde vizyona girdi.
- Özellikle pencereleri bile açılmayan, balkonsuz gökdelenlerde oturanların içini ferahlatacak bir akıllı balkon tasarımı videosuna denk geldim. Balkonsuz 1+1’de oturan benim gibi bir Egeli için de tek tuşla balkona dönüşen bu icada gıpta etmemek mümkün değil:
- Samsung, motosiklet kullanıcıları için Akıllı Rüzgarlık üretti. Akıllı telefona gelen SMS, E-Posta, çağrı gibi bütün bildirimleri Akıllı Rüzgarlık ekranına yansıtan Samsung, yol hakkındaki bilgileri de motosiklet sürücüsünün önündeki rüzgarlıktan rahatlıkla takip edebilmesi için her ayrıntıyı düşünmüş.
- 7-17 Nisan 2016 tarihleri arasında düzenlenecek 35. İstanbul Film Festivali‘nin tanıtım videosunu Nejat İşler seslendirdi. Dövmelerin ruhunu yansıtmak amacıyla 30 ayrı mekanda çekilen filmde 15 dövme sanatçısı ile film dövmesine sahip 60’tan fazla kişi yer alıyor.
- St Jude Çocuk Araştırma Hastanesi için bir gönüllü çalışma başlatan online seyahat şirketi Expedia, kanser hastası çocukları dünyanın herhangi bir yerinde merak ettikleri yerlere götürdü. Hastalıklarından dolayı seyahat edemeyen çocuklar hayallerine sanal gerçeklik teknolojisiyle özel hazırlanmış bir mekanda kavuştu.
- Samsung, Instagram üzerinden #BeTheirEyes etiketiyle başlattığı projesi kapsamında bu etiketle paylaşılan fotoğrafları Braille alfabesine çevirerek verileri açık alanlarda, televizyon ve radyolarda görme engelliler için paylaşıyor.
- 1 Nisan 2016 tarihinde 40. yılını dolduracak olan Apple, 40 saniyelik bir reklam filmi yayımladı.
https://www.youtube.com/watch?v=mtY0K2fiFOA
Evren’i Sosyal Ağlarda Takip E+
Hocam içeriğiniz çok güzel olmuş, tebrik ediyorum sizi :)
Uğur Merhaba; dikkatin ve düzeltmeler için çok teşekkür ederim. Binlerce içeriği tararken insanın beyni de ısınıyor haliyle ;)
İçeriği paylaştım. Heralde o kadar içerikte hatalarda olacaktır. Ben bu bilgileri sizler için düzeltmek istedim yanlış anlamazsanız.
1.özette YouKnow değil YouNow olacak hocam. Ayrıca 24 Aralık 2016 değilde 24 Mart olacaktır büyük ihtimal.
2.özette Yeni Şafak Facebook takipçi sayısı 7.458.000 ve sayfa geri açılmış.
Emeğiniz için sizleri canı gönülden tebrik ediyorum. İnternette yer alan bir sürü bilgi akşını bizler için özetlemişsiniz Teşekkürler
Teşekkür ederim Poyraz; ‘en iyi özet’ olmasa da ortada şahsen harcanmış bir emek olduğu kesin ;)
Güzel bir yazı olmuş. Haftanın en iyi özetini sunmuşsunuz. Teşekkürler
Ben teşekkür ederim Evren abi.
Öncelikle düzeltme için çok teşekkürler Gökhan, çok güldüm gerçekten ;) Cem’in yazısı, taşı gediğine oturtan cinstendi. Radikal’in blog servisiyle birlikte tümden her şeyi kapatıyor olması “Medium’da, Facebook’ta orada burada yazmayın; kendi blogunuzda ev sahibi olun” tezimizi bir kez daha doğruladı. Katkın için teşekkür ederim.
Evren abi öncelikle büyük bir zahmetle böyle yazılar hazırladığın için can-ı gönülden teşekkür ederim.
Daha önce Safa Paksu’nun yaptığı Blogaps Kişisel uygulamasını kullanıyorum, kişisel bloglara bir içerik eklendiğinde anında haberim oluyor. Çok güzel bir uygulama.
Küçük bir düzeltme yapmak istiyorum.
Geçen haftanın ilk günü metrobüse binenler inecekleri durağa ne kadar kaldığını görmek için ekrana baktıklarında “Ekrem was here” yazısıyla karşılaştı. Burada, Ekrem was here yazmışsın Evren abi, ”Ekber was here” olacaktı
Cem Karakuş’un, 21 tip blog yazarı yazısı gerçekten güzelmiş başlıklara okudum, tamamen okuyamadım inşallah geniş bir zamanda daha detaylı okuyacağım.
Radikal gazetesinin sitesini kapatması daha doğrusu blogunu kapatması çok kötü olmuş, kapatacaklarına aksine daha çok sarılacaklar halbuki çünkü blogun önemi her geçen gün artıyor.
Her zaman gibi güzel ve faydalı bilgiler verdiğin için ve bana da yer verdiğin için çok teşekkür ederim. Evren abi
Saygılar.