Son okuduğum kitaplardan biriydi “Steve Jobs gibi düşünmek”. Onun gibi olmak mümkün mü (veya gerek var mı?) bilinmez ancak tasarladığı teknoloji fikirleriyle dünyanın büyük çoğunluğunu kendisine hayran bırakan Steve Jobs gibi düşünmek belki faydalı olabilir.
Kitapta Jobs’un sıra dışı ve şaşırtıcı özelliklerine yer veriliyor; bunların birçoğu, evlatlık verilen bir çocuğu Steve Jobs haline dönüştüren sürecin kilit noktaları. Kitabın yazarı Daniel Smith‘in aktardığı ilk 5 madde ise özellikle ilginç:
- Suriyeli bir çiftin yasak aşkından dünyaya gelen Steve Jobs, onu evlatlık alacak ilk ailenin vazgeçmesi üzerine 1955 yılında maddi olanakları kısıtlı Clara ve Paul Jobs tarafından evlat edinildi.
- Steve, her türlü teknolojik alet ve zamazingolara duyduğu tutku ile makineyi parçalarına ayırıp yeniden birleştirme becerisini babası Paul sayesinde kazandı.
- Okul hayatı boyunca sürekli disiplin sorunları yaşadı ve daha ilk yarı yıl tatilinde üniversiteyi terk etti
- Klasik bir hippiye dönüştüğü üniversite döneminde LSD isimli bir uyuşturucu kullanan Jobs, bir dönem sadece meyvelerle beslenmeye başladı ve bazı günler oruç tuttu.
- Ofiste çıplak ayakla dolaşıp bazen ayaklarını klozete sokup sifonu çekerek temizliyordu.
- İmza attığı bütün işlerin temelini ‘basit şeyleri olması gerektiği şekilde yapma inancı’ oluşturdu.
- En çok beğendiği yazar Platon‘du.
- Jobs, okuduğu kitaplar arasında yer alan Stewart Brand tarafından yayımlanan Tüm Dünya Kataloğu (The Whole Earth Catalog) için ‘Neslimin kutsal kitaplarından biri’ ve ‘Google’dan 35 yıl önce çıkmış kağıda basılı Google gibi bir şey’ tanımında bulunur.
- Beceri ve fikirlerini geliştirecek benzer kafadaki kişileri çok genç yaştan itibaren etrafına toplamaya başladı.
- Girişini yapmaya hazır olana kadar üzerinde çalıştığı işi gizli tutuyordu.
- Harika bir fikir bulmaktan çok o fikri uygulamaya koymanın harika bir yolunu tasarlamak daha çok ilgisini çekiyordu.
- Sunumlarının taslağını Mac bilgisayarında değil kağıt kalemle çıkarıyordu.
- Sokaktaki adama hitap eden bir dil kullanıyordu.
- Sunumlarında kullandığı rakamları mutlaka açıklıyordu.
- Sunumlar öncesi kendi suyunu çıkarana kadar; özellikle büyük sunumlar öncesi her ayrıntının oturduğundan emin olana kadar iki gün boyunca yüksek sesle prova yapardı.
NTV yayınlarından çıkan kitap için Steve Jobs’un hayatının 176 sayfalık kısa bir özeti desem yanlış olmayacaktır. Eserde sıklıkla paylaşılan Jobs’a dair sözlerden beğendiğim ufuk açıcı altı tanesine yer vermek istedim:
- Tasarım bir şeyin görünüşü ve uyandırdığı his değildir. İşleyişidir.
- Vaktiniz sınırlı, onu başkasının hayatını yaşamakla ziyan etmeyin.
- Küçük düşünenler asla büyük işler yapmazlar.
- Sonucu çok iyi bir şey yaptıysanız ona artık daha fazla kafa yormayıp harika olan başka bir şey yapmalısınız. Bir sonraki şeyin ne olduğunu bulmalısınız.
- Bizim için önemli olan her zaman bir sonraki düştür.
- Dün ne olduğuna kafayı takacağımıza gidip yarını yaratalım.
Hediye: Üzerinde kurşun kalemle işaretlemelerim ve notlarım olsa da kitabı okumak isteyen birine (okuduktan sonra bir başkasına verilmesi veya kütüphaneye bağışlaması şartıyla) gönderebilirim. Kitabı hediye edececeğim kişiyi yazıya yorum bırakanlardan çekilişle belirleyeceğim.