Geçen haftadan itibaren farklı bir içeriğe evrilen internet günlüklerinin bu yeni bölümünde 20 – 27 Mayıs 2017 haftasında bloglarda yazılan yazılardan 8 seçki yer alıyor. Videolarda bu yazılardan seslendirmeye müsait beş tanesinden alıntılara yer verdim. Yayımlama gününü pazartesiden pazar gününe çektiğim internet günlüğü‘nün bu bölümünün de size keyifli bir okuma listesi sunmuş olmasını diliyorum. Bu yazıya daha sonra tekrar dönerseniz, en altta bugüne kadar yayımladığım 19 adet internet günlüğü’nde hangi bloglara kaç defa yer verdiğimin bir istatistiğini de bulabilirsiniz. Henüz tamamlayamadığım için şu an o listeyi eklemedim. Çoğunluğunu sosyal / dijital medyaya dair yazıların oluşturduğu aşağıdaki paylaşımları keyifle okumanızı dilerim.
Sosyal ağlar markaların bilinirliğini artırdığı, konumlandırmasını güçlendirdiği mecralardır. Markaların özellikle bu politikleşmiş toplumda politik görünmeleri kadar bacaklarına sıkacakları bir kurşun henüz icat edilmedi. Açıktan söylemesek de birçok insan için birçok bayramı kutluyor olmak siyasi açıdan bir taraf tutmak gibi algılanıyor. Türkiye’de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutluyor olmak falanca taraftan, Kurban Bayramını kutluyor olmak filanca taraftan olduğunuzu gösterir durumda şu anda.
(…) Marka yöneticilerinin şunu anlaması gerekiyor: İnsanlar sosyal medyada takıldıkları süre içerisinde hangi markaların hangi bayramları kutladığının çetelesini tutmuyorlar. Sizin markanız bir bayramı kutlamadığında emin olun, kimse farketmeyecek.
İnsanlar bir ürüne ihtiyaç duyduklarında onu en kolay, en az zahmetle, en pratik şekilde satın almak isterler. Bir marka ne kadar tanınmış ve ne kadar iyi bir algı yaratmış olursa olsun, insanlar markayı alışveriş sırasında karşılarında bulamazlarsa, o markayı başka mağazalarda arama zahmetine katlanmazlar; rakibini satın alırlar.
Bir markanın satması için önce fiziksel olarak satış noktalarında bulunur olması gerekir. Marka, ne kadar çok satış noktasında bulunursa, o kadar çok insan markayı görür ve satın alır.
Ne kadar sosyal, ne kadar asosyal olduğu tartışıladursun, kimileri için eğlence, kimileri için vazgeçilmez bir iletişim aracı durumunda olan “Sosyal Medya”, her kesimden ilgilisinin vazgeçilmezi olarak hayatımızın başköşesine yerleşmiş durumda. Gelişen teknolojik imkanlar ve alım gücüyle bağlantılı olsa da bir şekilde herkesin ulaşabildiği bu iletişim araçları marifetiyle, haberler ve günlük gelişmeler oradan takip ediliyor.
(…) Ticari ve marka algısını yerleştirmek amacıyla konuyu ele aldığımızda sosyal medya üzerinde ilerleyen dijital marka iletişiminin, markaların neden sosyal medyada yer alması gerektiğinin de sebeplerini oluşturur. Sosyal medyada reklam hedeflemesi çok daha keskindir, bir anlamda doğrudan nokta atışı yapabilirsiniz.
…dijitalleşme ile birlikte her şey değişiyor. En çok da müşterilerin talepleri, alışkanlıkları ve istekleri. Teknoloji firmaları sayesinde artık tüketiciler genelde firmalardan çok daha hızlı dijital yenilikleri hayatlarına alıyor ve bunu benimsiyorlar. Markaların bu hıza ayak uydurması gerekiyor. Bu ayak uydurma eskiden beri kullandığımız temellerin değişmesi anlamına gelse bile. Geleneksel reklam modelleri dönüşürken, artık geleneksel diyebileceğimiz dijital reklam modelleri de dönüşüyor. Bir ayakkabı firması dijital bir bileklik üretirken Apple ile ortak bir dijital saat üreterek müşterilerine fayda sağlamayı, aslında onları daha sadık birer kitle haline getirmeyi amaçlıyor.
Sosyal medya günlük iletişimimizin en önemli parçası ve etkisi gün geçtikçe daha da büyüyor. İster bir işletme ister kişisel hesabınız olsun, takipçilerinizin taze – ilgi çekici paylaşım beklentileri artıyor. Etkileşimlerin ve yaratıcılığın gittikçe düşüş gösterdiği günümüzde, etkili bir mesaj bulmak ve sağlam bir strateji ile ilerlemek başarıyı tetikliyor.
Her sosyal mecraya farklı içerik oluşturacak vaktiniz ve bütçeniz olmayabilir. Ancak her mecranın kendine has yapısı, karakter sınırlamaları, en iyi yayınlama süreleri, ideal görüntüleme boyutları, tetikleyicileri ve kullanıcı alışkanlıkları var. Sosyal mecralarda vermek istediğiniz mesajı, mecranın özelliklerine uygun şekilde kurgulamıyorsanız işiniz çok zor. Sınırlı zaman ve kaynakla tüm bunları yapmak kolay değil, mesajlarınızı mükemmelleştirerek bu konuda önemli bir adım atabilirsiniz.
… milli bir stratejiye ihtiyacımız var mı, sorusunun cevabı, çok net… Evet! Konu ilk gündeme geldiği günden bu yana, ilk konuşulan hep bir SWOT analizi oluşturalım ve hangi tarafta olduğumuzu netleştirelim şeklindeydi. Ancak ben şu ana kadar bu konuda bir çalışmaya denk gelmedim. Ancak rakamlara baktığımızda istihdam durumumuz ve gelişmişlik derecemiz bizim nerede olduğumuzu netleştiriyor. Türkiye istihdam sorunu olan bir ülke. İşsizlik oranı gün geçtikçe artıyor. Ancak bu işsizlik rakamları ucuz işgücü fırsatını da doğurmuyor, doğurmadı, doğurmayacak gibi görünüyor.
Kadıköy’ün en aristokrat semti olmakla ünlü Moda, Bizans ve uzun Osmanlı dönemi boyunca bağlık, bahçelik ve çayırlık alanlarıyla maruftu. Kadıköy Çarşı’dan Kurbağalıdere’ye kadar denize bir burun olarak uzanan, yer yer Rumların ve Ermenilerin iskan ettiği bu alanda balıkçılık ve avcılık yapılıyordu. Elbet mesire yeriydi aynı zamanda. Çoklukla günübirlik pikniklere, çeşitli eğlencelere mekanlık ediyordu.
(…) Günümüzde Moda’yı Moda yapan malikâne ve köşkler yıkılıp yerlerine çok katlı apartmalar yapıldı. Ama yine de bu köşklerin bir kısmını hâlâ görmek mümkündür. Bu yazı bu köşklerin ayakta kalan 13’ünü konu alıyor. Okuyucuyu tarihi köşkler üzerinden bir “Moda Tarihi” okumasına davet ediyor.
Sosyal medya, hemen hemen her işletme için temel bir pazarlama taktiği olup, markaların bilinirliğinin artırmasına yardımcı olur. Aynı zamanda müşterileri ve potansiyel müşterilerle etkileşim sağlayarak gelişen müşteri iletişiminde önemli temas noktaları oluşturur. Bu temas noktaları üzerinden sosyal medya pazarlama stratejisi geliştirebilirsiniz.
(…) Başarılı bir sosyal medya pazarlama stratejisi kurmanın ilk adımı, markanızın getirdiği değeri sosyal medya izleyicilerinize doğru şekilde ifade edebilmekten geçer. Niye? Çünkü marka değerinizi doğru ifade edemezseniz kesinlikle herhangi bir değer gösteremezsiniz.
Teşekkürler Funda, senin de emeklerine ve kalemine sağlık ;)
Yakın takibinde olmak mutluluk verici. İçeriklerimizle faydalı olabiliyorsak ne mutlu. Katkıların için teşekkür ediyorum.