Nasıl okuyorum?

Kendimi bildim bileli kitap okuyan, okumayı ve okuduklarından notlar almayı seven biriyim. Bloğumda da okuma deneyimlerim üzerine 2015 yılında Kitap okuma alışkanlığım üzerine birkaç ilginç detay ile 2017 yılında Kitap okuma önceliklerim ve yöntemlerim başlıklı iki yazı yazdım. O yıllardan bugüne kitap okuma tercih ve yöntemlerimde bazı değişiklikler oldu. Bu da kendi adıma sevindirici bir durum çünkü “daha verimli ve faydalı bir okuma deneyimi edinebilmek için öğrenmeye, denemeler yapmaya, okuma eylemimi geliştirmeye devam ediyorum. Bu yazımda da bu değişimleri ve taktikleri paylaşacağım. Özellikle “kitap okumaya vakit bulamıyorum” veya “kitap okumak beni sıkıyor” diyenlere yazının sonlarına doğru bir “5 gün 5 dakika” kuralından bahsediyorum.

Kitaplar hayatımda hep olmasına ve elimden düşmemesine rağmen kitap okumaya sanıldığı kadar vakit ayırmadığımı veya her gün düzenli şekilde kitap okumadığımı fark ettim. Cep telefonu, bilgisayar, internet, sosyal ağlar, televizyon, Netflix vs derken kitap okumak ya ötelenen ya da dar zamanlara sıkıştırılan bir eylem haline geldi benim için. Bunu fark ettiğim anda da önceliklerimi değiştirip kitap okumayı gün içinde yapılacaklar listemin ilk sırasına koydum. Hayatımda dijital arınmayı sağlayacak önlemler alarak da (bu konuda blog yazımı okumanızı öneririm) kitap okumaya hem daha rahat vakit ayırmaya hem de eskisine kıyasla daha derinlikli okuma deneyimi yaşamaya başladım.

Fiziksel ve dijital okuma programım

Cep telefonum her akşam saat 22.00’den sabah 07.30’a kadar rahatsız etme moduna giriyor. Bu zaman zarfında ailem dışında kimse beni arayamıyor. İnternet ve tüm mobil bildirimler kapalı. Saat 22.00’den itibaren 30 dakika basılı/fiziksel kitap okuyorum. Sonrasında kısa bir ara verip aynı kitabı 30 dakika boyunca okumaya devam ediyorum. 30’ar dakikalık bu iki tur okuma tamamlanınca yine kısa bir ara verip 15 dakikalık yeni bir okuma yolculuğuna başlıyorum. Ancak bu defa, daha önce Instapaper ve Adobe PDF uygulamasına yüklediğim makaleleri açarak dijital okuma yapıyorum. Tabletten yaptığım bu dijital okumaları, sabah işe giderken, akşam eve dönerken yolda da yapıyorum. 15 dakikalık dijital okuma deneyiminin ardından 15 dakika da şiir okuyorum. Böylece şiir türüyle de bağımı koparmamış oluyorum. Siz ilgi alanınıza göre tarih, felsefe gibi 15 dakikalık farklı bir türde okuma da yapabilirsiniz.Ayrıca bütün bu okumalar sırasında, kitapla ilgili alınacak notlar için yanımda mutlaka not defteri ve kalem oluyor.

30+30+15+15 dakikalık okumalar ile her gün 1,5 saat kitap okuyorum. Bu süre, hafta sonları veya herhangi bir yerde beklerken veya yolculukta daha da artıyor.

5 Gün 5 Dakika Oku Kuralı

Kitap okuma alışkanlığı olmadığından şikayet ede, kitap okumaya vakit bulamadığını söyleyenlere ilk önerim cep telefonu ve internet başka olmak üzere dikkat dağıtan tüm uyarıcılardan arınmaları. Kitap okurken bu ortam sağlandıktan sonra 5 gün 5 dakika – 30 gün 30 dakika oku kuralını uygulamaya başlayabilirler.

İlk turda 5 gün boyunca 5 dakika sizi saran, beğendiğiniz bir kitabı okumaya başlayın. Günde 5 dakikanın kitap okuma için çok kısa olduğunun farkındayım. Bu süre kademeli olarak artacak. Ayrıca bu öneri, kitap okumaktan sıkıldığını veya kitap okumayı alışkanlık haline getiremediğini söyleyenler için.

5 günlük çalışma sonunda toplam 25 dakika kitap okudunuz. Az ama hiç okumamaktan iyidir. Sıra 7 gün boyunca günde 7 dakika kitap okumakta. 7 günlük düzenli okumanın sonunda da toplam 49 dakika kitap okundu. Böylece 10 gün – 10 dakika okuma turuna geçebilirsiniz. 10 gün boyunca 10 dakika kitap okumayı düzenli şekilde yaptıktan sonra 15 gün 15 dakika kitap okuma çalışmasına devam edebilirsiniz. Bu çalışmayı 20 gün 25 dakika okuma, 25 gün 25 dakika okuma ve 30 gün 30 dakika okuma düzeyine çıkarabilirsiniz.

Okumayı Oyunlaştır

Eğer her gün düzenli okumayı aksatırsanız en başa, 5 gün 5 dakika okuma turuna dönmenizi öneririm. Ayrıca her gün, okuduğunuz kitap sayfasını ve toplam okuma sürenizi toplayarak bir yere not ederseniz biriken sayfa sayısı ve dakikalar arttıkça okuma isteğiniz de artacaktır.

Her gün düzenli kitap okuyan ve bunun lezzetini alan biri için günde 30 dakika kitap okumak elbette yeterli gelmeyecek kendini saatlerce kitap okurken bulacaktır. Okumak, şüphesiz çok kıymetli. Ama önemli olanın nitelikli ve anlayarak okumak olduğunun da altını çizmeli.


e-vren günlüğü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

One Comment

  1. Son yılda kendimde yeni fark ettiğim bir duyguyu “kitap” kelimesini duyduğum zaman yayınlanmış tüm kitaplara dokunup karıştırmak istiyorum.

Bu yazıya katkı sunun