İnterneti bloglar yaşatacak

Yıl 2016. Sabahattin Zaim Üniversitesinde, Blog Yazarları Çalıştayının ikincisini düzenliyorduk. O gün “İnterneti bloglar, blogları da Türkçe kurtaracak.” demiştim. Aradan geçen beş yıl boyunca bloğun ve blog yazarlığının üzerine daha fazla düşündüm, farklı deneyimler edindim. İnternet Web 2.0, 3.0, 5.0… nereye evrilirse evrilsin bloglar, onun içinde var olmaya ve siber dünyayı geliştirmeye devam edecek.

Bu sebeple artık blogları internet için “kurtarıcı” değil, onu “yaşatan” bir unsur olarak görüyorum. Türkçe içerik üreten blog yazarı olarak da Türkiye’de bloğu, nitelikli Türkçe içeriklerin yaşatacağına inanıyorum. İşte bu sebeple artık yüksek sesle “İnterneti bloglar, blogları da Türkçe yaşatacak” diyorum.

Geçen yıl kasım ayında Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı’nın davetiyle gençlerin katıldığı bir çevrim içi yayına konuk olmuştum. Dijital dergi hazırlığında olan katılımcılara dijitalde içerik üretiminin önemini, blog yazarlığının değerini ve bloğun niçin gerekli olduğunu anlatmıştım. O yayında blog yazarlığına dair söylediklerimi aşağıda özetlemek istedim:

  • Blog yazarları, Youtuberlar kadar tanınmıyor çünkü seyretmek okumaya göre daha kolay tüketilebilir olduğu için getirdiği şöhret de çok daha fazla oluyor.
  • Blog yazarlığı; dijital yazarlığı, dijital dergiciliği, dijital haberciliği, dijital gazeteciliği besleyen ya da bizi buraya yönelten en önemli kaynaklardan biri.
  • Eğer blog yazmayı düşünüyor ve nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız en doğru yol, ilgi duyduğunuz alanla ilgili blog yazmaktır.
  • Özgün ve nitelikli blog yazıları yazdığınızda aslında bir anlamda dijital gazetecilik de yapıyorsunuz, en önemlisi fayda sağlayan içeriklere imza atıyorsunuz.
  • Bir blog yazarı Twitter’ı etkin kullanmalı. Twitter’dan beslenmeli, Twitter’ı da beslemeli. Yerine göre Instagram’ı da kullanmalı. Bir şekilde YouTube’da da olmalı. İki yıldır deneyimliyorum, blog yazarı mutlaka podcast de yapmalı. Çünkü podcast ile bloğu birbirine çok örtüştürüyorum. Bu iki alan birbirini çok iyi besliyor ve dengeliyor.
  • Sosyal ağ hesaplarınızda kiracı olmaktansa kendi bloğunuzda ev sahibi olun. Her zaman ana mecranız kişisel bloğunuz olsun. Sosyal ağları, bloğunuza trafik çekmek için kullanın.
  • Blog açmayı zor ve zahmetli buluyorsanız, kendinize bir sosyal ağı ana mecra olarak seçin. İnsanlar Google’da sizi arattıklarında, o ana mecra en üstte çıksın ve sizi en doğru şekilde ifade edecek şekilde o hesabı inşa edin.
telegram

e-vren günlüğü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

2 Comments

  1. Şu sözün altına imza bile atılır”Sosyal ağ hesaplarınızda kiracı olmaktansa kendi bloğunuzda ev sahibi olun. Her zaman ana mecranız kişisel bloğunuz olsun. Sosyal ağları, bloğunuza trafik çekmek için kullanın.” çok faydalı bir içerik eline sağlık evren.

Bu yazıya katkı sunun